BLOG

Prvi korak ka bezbednosti poslovanja – identifikacija i procena rizika




Sajber napadi predstavljaju ozbiljnu pretnju za sve kompanije i organizacije, bez obzira na njihovu veličinu ili delatnost. Napadi mogu biti različiti, od phishing mejlova, preko DDoS napada do ransomware-a, itd. 

 

Jedna od najvećih opasnosti sajber napada jeste krađa ili zloupotreba osetljivih podataka. Kada hakeri dobiju pristup podacima o klijentima, zaposlenima ili finansijskim transakcijama, mogu ih iskoristiti za krađu identiteta, finansijske prevare ili ucene. Ovo rezultuje finansijskim gubicima, pravnim problemima i narušavanjem reputacije kompanije.

 

Takođe, ransomware napadi su sve češći i izazivaju ozbiljne probleme. Hakeri „zaključavaju“ podatke kompanije i traže otkupninu za njihovo otklučavanje. Ovo dovodi do velikih finansijskih gubitaka i ometanja poslovnih procesa dok se problem ne reši.

 

Posledice napada se mogu odnositi i na kršenja zakonskih i regulatornih zahteva, kao što su GDPR ili ZZPL. Kompanije koje ne uspeju da zaštite osetljive podatke ili ne postupe u skladu sa propisima mogu biti suočene sa visokim kaznama i pravnim posledicama.

 

Ukupno gledano, posledice sajber napada su ozbiljne i mogu imati dugoročne efekte na poslovanje kompanije. Zbog toga je važno ulagati u sajber bezbednost, sprovoditi redovne analize bezbednosti informacionih sistema i obučavati zaposlene o sajber higijeni, kako bi se umanjili rizici od napada i zaštitilo poslovanje od potencijalnih pretnji.

 

Kao prvi korak ka bezbednosti preporučujemo obraćanje kompanijama koje se bave zaštitim digitalnih podataka, poput Sky Express-a, kako biste dobili nezavisno mišljenje i profesionalnu procenu bezbednosti informacionog sistema. Analiza bezbednosti informacionih sistema obuhvata niz aktivnosti poput penetracionog testiranja, utvrđivanja stvarnog stanja, procene rizika, praćenja bezbednosnih događaja, predloga za obuke zaposlenih o bezbednosti podataka i implementacije sigurnosnih politika i procedura. 

 

Sve ove aktivnosti zajedno pomažu kompanijama da održe visok nivo bezbednosti svojih informacionih sistema i zaštite svoje poslovanje od potencijalnih pretnji.


Poslednji blogovi




O nama




Sky Express je ekskluzivni distributer naprednih sajber bezbednosnih rešenja i usluga u oblasti informacione bezbednosti, pokrivajući tržišta Srbije, Crne Gore, BiH, Severne Makedonije i Albanije.


Sky Express nudi pažljivo odabran spektar komplementarnih, kompatibilnih i primenljivih rešenja.


Saznajte više

CONTACT US

Get In Touch

We look forward to
hearing from you.

CONTACT US

KONTAKT

Kontakt

Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja!

KONTAKTIRAJTE NAS